Hälsopåverkan av åtgärder i fuktiga byggnader
Ekstrand-Tobin, Annika
SP Rapport 2003:30
- Ingår även i serien Linköping Studies in Science and Technology. Dissertion 859
Fukt i svenska bostäder är vanligt och ger ibland upphov till en rad olika problem. I vissa bostäder är det önskvärt att radikalt sänka fuktproduktionen till rumsluften. Alternativt kan det vara mer motiverat att öka bostadens ventilationsgrad. I de flesta skadefall är det dock inte fuktig luft utan markfukt och läckage i kombination med olämpliga material som är upprinnelsen till fuktproblem. Fuktskador kan orsaka kemisk eller biologisk nedbrytning av material och många undersökningar har visat samband med ohälsa hos brukarna. Hur kopplingarna mellan symtom på ohälsa och fukt ser ut i detalj är inte känt. Däremot finns det flera stora epide-miologiska undersökningar som stödjer detta samband. Välkänt är emellertid samband mellan fukt och mikroklimat och dammkvalstertillväxt samt samband mellan dammkvalsterexponering och symtom hos dammkvalsterallergiska patienter.
I denna interventionsstudie var syftet att studera om byggnadstekniska åtgärder i fuktskadade bostäder kunde leda till att hälsan förbättrades hos en grupp kvalsterallergiska patienter. Fuktskadorna konstaterades genom professionell skadeutredning och åtgärdades efter ungefär ett år. Innemiljön och fuktsituationen följdes upp genom att kvalsterhalt mättes i madrasser och på sovrumsgolv, mögelprov togs från skadat material, luftomsättningen mättes och mätningar av fukt- och temperatur gjordes dels i rumsluften dels på och i skadade byggnadsdelar. Patienternas symtom och laboratoriedata följdes och registrerades före, under och efter avslutade byggnadstekniska åtgärder. Åtgärderna innebar att skadat material sanerades och fuktiga byggnadsdelar ersattes med mindre fuktkänsliga konstruktioner.
Resultaten efter åtgärderna visar på en reducering av fukt och förbättrad upplevelse av inomhusmiljön enligt såväl patienterna som deras familjer. I de medicinska test som gjordes på patienterna hade lungfunktionstester samt totalhalt IgE förbättrats. Resultaten kan tolkas som att en viss allmänförbättring erhållits den i övervägande delen av patienterna under perioden.
Sammanfattningsvis visar denna studie att genomförande av byggnadstekniska åtgärder i allvarligt fuktskadade bostäder med dammkvalsterallergiska patienter märkbart kan förbättra inomhusluftens kvalitet, och leda till minskade allergiproblem och ökat välbefinnande hos samtliga boende i bostaden.