lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Juni 2011

Nyheter från Boverket, Juni 2011

Det har kommit en ny Plan och Bygglag (PBL) som gäller från den 2:e maj. Nyheter inom byggområdet är att den kvalitetsansvarige ersätts av en kontrollansvarige. Arbetsuppgiften är tydligare specificerad än tidigare och något utökad.

Den kontrollansvarige utses i beslutet om bygglov och ska vara certifierad. Fram till utgången av 2012 kan dock kommunerna göra undantag från certifieringskravet om det finns särskilda skäl för det.

Ett startbesked från kommunen behövs innan byggnads-rivnings- eller markarbeten får påbörjas.

När byggnaden är färdig och byggherren har visat att den uppfyller samhällskraven så ska byggnadsnämnden godkänna åtgärderna med ett slutbesked.  Slutbeskedet innebär att byggnadsverket får tas i bruk. Detta är en skärpning från det gamla slutbeviset och innebär att de tekniska egenskapskraven ska vara uppfyllda innan inflyttning.

Mer information om lov och byggande finns i Boverkets webbaserade vägledning om den nya lagen –PBL Kunskapsbank. http://www.boverket.se/Vagledningar/PBL-kunskapsbanken/.

Nytt är också certifiering av sakkunniga och Boverket håller på att arbeta fram certifieringsregler för bl.a. fuktsakkunniga. Bakgrunden till certifieringskravet för kontrollansvariga och sakkunniga är tjänstedirektivet inom EU som anger vilka regler och villkor som ska gälla för tjänsteleverantörer på EU:s inre marknad. Certifikatet visar att personen har den utbildning och erfarenhet som behövs för att klara arbetsuppgiften.

För Fuktsakkunnig så har Boverket tagit fasta på den utbildning som redan finns för diplomerad fuktsakkunnig. Övriga krav är lägst gymnasiekompetens eller likvärdig utbildning samt praktisk erfarenhet. Samtliga certifierade sakkunniga ska också ha samma utbildning i bygglagstiftningen som den kontrollansvarige.

Boverkets föreskrifter som innehåller kraven på certifierade sakkunniga beräknas träda i kraft till den 1:e oktober i år. För att certifieringen sedan ska komma igång så krävs att ett certifieringsföretag engagerar sig och personer som vill bli certifierade.

En certifierad sakkunnig har en begränsad arbetsuppgift. Om byggnadsnämnden är tveksam till någon del i byggherrens egenkontroll, medhjälpares kompetens eller att ett tekniskt egenskapskrav troligen inte kommer att uppfyllas så kan nämnden kräva att byggherren anlitar en certifierad sakkunnig för att startbeskedet ska lämnas.

Det bör inte finnas något behov för att kräva medverkan av en certifierad sakkunnig då en byggherre har ett väl genomtänkt förslag till kontrollplan, bra kompetens i sin organisation i förhållande till hur komplicerat byggnadsverket är och de tekniska egenskapskraven kan förväntas bli uppfyllda.

En beställare som frivilligt anlitar en fuktsakkunnig väljer själv kompetenskravet på den sakkunnige. Certifikatet är en kvalitetssäkring så uppdragsgivaren kan lita på den sakkunniges kompetens. En diplomerad fuktsakkunnig har genom diplomet också en form av kvalitetssäkring.

Nya byggregler från den 1:e oktober i år.

Det har redan kommit en ny version av Boverkets byggregler i år och det var till den 2:e maj då BBR 18 kom. Den versionen har fått korrekta hänvisningar till den nya Plan och Bygglagen och innehåller inga tekniska ändringar.

Den version av Byggreglerna som kommer i höst innehåller ändringar i reglerna om brandskydd och energihushållning. Den kommer också att innehålla föreskrifter om ändring av byggnad och det är helt nytt.

Vid ändring av en byggnad så ska man uppfylla de tekniska krav som finns i bygglagstiftningen. Detta ska tillämpas så man tar hänsyn till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar. En ändring ska också göras så varsamt att byggnadens kulturvärden tas tillvara. De allmänna råd om ändring (BÄR) som idag finns kommer att ersättas med föreskrifter och allmänna råd. Det blir en gemensam regelsamling för nybyggnad och ändring av byggnad.

Inom fuktsäkerhet vid ändring blir det en föreskrift om att byggnadens fukttekniska status ska vara väl undersökt och dokumenterad. Fuktskador ska inte byggas in utan åtgärdas inom ramen för det underhållskrav som finns på en byggnad och ändringar i konstruktioner eller användning av utrymmen kan behöva utformas så fuktbelastningen inte okontrollerat ökar på befintliga byggnadsdelar.

Ändringsreglerna medger också att fuktskadade byggnadsdelar i vissa fall kan behållas om andra åtgärder genomförs som skyddar inomhusmiljön från emissioner och mikroorganismer.

Olika typer av åtgärdslösningar som utgår från byggnadens förutsättning har använts länge i fuktskadesammanhang. Det ska fortsättningsvis också vara möjligt förutsatt att åtgärden löser problemet.

Sidansvarig: