Golvvärme av komfortskäl
Fråga: Jag funderar på att anlägga golvvärme endast för komfortändamål (vi behåller våra direktverkande element) och för att få en vettig livslängd tänkte jag mig vattenburen golvvärme. Då vi endast har 70 mm isolering under betongsulan (som är 75mm) så är min fråga om detta överhuvudtaget är lämpligt med avseende på den omvända fukttransporten in i sulan vid avstängning. Rekommenderat är ju mellan 150 -300 mm:s isolering.
Dessa åtgärder hade jag tänkt mej:
1) När det gäller energibehovet finns värmepumpar mm att kunna ansluta.
2) Skivor med pressad frigolit mm för att minska betongsulans uppvärmning.
3) För att förhindra fukttransport så var min tanke att inför vår/sommar sakta sänka temperaturen på golvvärmen för att förhindra en fukttransport in i sulan. Med sakta menar jag under en längre tidsperiod typ 1 - 4 veckor eller vad som nu är lämpligt. Kanske man kan använda sig av en utetempgivare.
4) En nygjord dränering runt huset med separerad avrinning från stuprännorna (dessa går inte i en dräneringsslang utan i PVC-rör).
Kan dessa åtgärder förhindra denna omvända transport av fukt? Får man fukttransport in i sulan ändå vid oförändrad temperatur på golvvärmen ? (d v s värmer sulan upp marken så pass att det alltid blir en fukttransport upp i sulan).
Tack på förhand.
SVAR: Gör det något om det blir fuktigt mitt på golvet, vilka är dina känsligaste material i den konstruktionen, på det stället?
Om du inte har några spikreglar eller annat organiskt material i grundkonstruktionen skulle jag personligen inte vara så orolig för en temporär uppfuktning på sommaren. Fukten kommer att stanna under cellplasten (Frigolit är ett produktnamn) om skarvarna är hyfsat täta. Om du har möjlighet att välja så är extruderad cellplast tätare och bättre för dig än expanderad cellplast.
Jag tror inte att det spelar någon avgörande roll om du sänker värmen fort eller långsamt, det är snarare värmekuddens storlek (samt temperatur) och avstängningsperiodens längd som är avgörande. Är du gift så kommer din fru sannolikt motsätta sig att du stänger av golvvärmen när du vill, betonggolv är ofta kalla långt fram på sommaren ...
Fukttransporten i ångfas upp genom isolering och betong är en långsam process. Det är inte alls säkert att betongen närmast under cellplasten hinner fuktas upp nämnvärt på ett par månader, därefter slår du ju på värmen och golvet börjar torka nedåt igen. Detta går att detaljräkna på förväntade fuktförlopp för ditt fall men det kostar i storleksordningen 4-5000:- att göra det. Villaägare tycker knappast att det är nödvändigt, eller hur?
Viktigast för dig är sannolikt att betonggolvet är absolut rent och fritt från damm, sågspån och annat "organiskt material" när du lägger på cellplasten. Är det bara rent så finns det inget som mögel och mikroorganismer kan leva av, även om det skulle råka bli lite för fuktigt under en period ...
Jag bifogar länken till en rapport som bland annat behandlar golvvärmekudden under platta på mark.
Följdfråga 1: Dock har jag kvar någon liten fråga. Som jag har förstått det så skall jag försöka att undvika att "stänga in" fukten genom ångspärr mm på golven då annars fukttransporten går genom syllarna (de inre har inget syllpapp). Stämmer detta ?
Svar: Det du frågar om gäller bara för fuktkänsligt material som ligger på plattan. Fukt som tränger upp från betongplattan och in i syllarna (eftersom det saknas syll(fukt)isolering) måste kunna komma vidare uppåt annars riskerar syllarna att bli för fuktiga på något års sikt - därefter kan de börja mögla och i värsta fall också ruttna.
Följdfråga 2: Du rekommenderade "extruderad cellplast" (XPS) för att den är tätare. Är det då den jag bör använda ? "Expanderad cellplast" (EPS) har ju dessutom betydligt bättre korttids och långtidsegenskaper när det gäller deformationskrafter (mellan ca 50 - 100% bättre).
Dock ser jag att isolervärdet är bättre ca 13 % för XPS:en vid samma tjocklek. Rekommenderar du trots detta XPS:en ?
Svar: Jag ser det inte som en stor grej med XPS vs EPS, båda materialen är sannolikt mycket tätare än golvbeläggningen du kommer att lägga högst upp. Om du väljer täta material såsom plast- eller gummimattor på golven behöver du däremot lägga extra omsorg vid materialvalen i de underliggande lagren. Annars är det viktigast att se till att betongen är ren (från mat för mikroorganismer) under cellplasten.